Over Saskia Janssen
Saskia Janssen (Roermond, 1972) is autodidact beeldend kunstenaar en oorspronkelijk opgeleid tot cultureel antropoloog.
Ze probeert in haar beeldende werk grip te krijgen op de complexe wereld om zich heen. Onzichtbare, ongrijpbare werkelijkheden, innerlijke werelden, de buitenwereld en alles wat daarin en daartussen plaats vindt.
In haar documentaire projecten wil Saskia doordringen tot de mensen die ze portretteert, tot hun levens, hun geschiedenis en hoe ze ‘dealen’ met het leven. Ze wil hun ervaringen en gevoelens zichtbaar maken en naar buiten brengen. Haar documentaire werk is sterk verbonden met wie ze zelf is en waar ze vandaan komt en de vragen die ze zichzelf daarover stelt. Kwetsbaarheid, onvermogen, kracht en overleven zijn onderliggende thema’s in het werk dat ze maakt. Ze gebruikt haar ervaring als Cultureel Antropoloog (de participerende observatie) om tot beeldend werk te komen en zoekt daarbij steeds naar een nieuwe vorm.
“Ze houdt van mensen en hun levens van alledag vol complexiteit, ervaringen en herinneringen. Ze vertelt verhalen over mensen die ze kent uit de buurt waar ze woont . Ze verhaalt in reeksen portretten, interieurs en stillevens. Aandachtig kijkt ze, vaak bij herhaling, één keer is te weinig. Er schuilt tastzin in haar werk; ze raakt je aan.”
Ienke Kastelein, (beeldend kunstenaar en docent) over het project: Mag ik binnenkomen?